Høne er en fantastisk råvare som er et kupp med tanke på pris! Finner man tilbud i frysedisken, så er du sikret middag til familien i mange dager for under 200kr!
Denne oppskriften er basert på suppe dag 1 og restesuppe for dag 2, men det kan du selvsagt endre etter ønske. Dag 2 er en kremet variant med påfyll av kjøtt og grønnsaker.
Skyll hønene og legg de i ei stor kjele. Dekk de med vann og sett på kok. Her kan du fint ha oppi sitron, litt krydder, avskjær fra grønnsaker og hakket hvitløk før å sette smak. La det småputre i ca 2-3 timer før du tar ut hønene og lar de avkjøle seg.
Sil kraften for avskjær og ha oppi rensede og kuttede grønnsaker. Purreløken tas i sist. La dette få stå å putre/småkoke mørt mens du renser hønene for kjøtt. Tilsett kjøttet og la det få trekke i ytterligere 15 min og smak til med krydder før servering.
På dag 2 er ofte suppa best, men du opplever kanskje som meg at det har vært noen grådige kjøttspisere dagen før. Da er det kjekt å tilføre noe ekstra påfyll med enten grønnsaker eller kjøtt. Denne gangen var det pølser jeg hadde for hånd, og det man skulle ha av grønt i kjøleskapet. Tilsett 3dl creme fraiche etter suppen har blitt oppvarmet og rør den ut til en deilig kremet suppe.
Seifilet med melpanering og stekt løk er noe jeg ble vokst opp med. Innimellom hender det at jeg får skikkelig lyst på mat fra barndommen, men ønsker å fornye meg litt.
Mel er over hodet ikke noe de som lever lavkarbo bør spise, men har funnet en venn i fiberhusken for akkurat denne jobben.
Start med chilireker slik at smakene får satt seg. Finhakk chili, hvitløk og ei god neve urter, has over i ei lita bolle. Tilsett creme fraiche og reker og rør sammen, smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Sett kjølig frem til servering.
Seifiletene vendes godt i fiberhusk før de stekes i godt smør, krydre med salt og pepper.
Løk stekes og brunes mørt i ei panne med litt smør, salt og pepper.
Fennikelsalaten lages veldig enkelt med å ta like deler fennikel og squash og kjøres sammen i ei kjøkkenmaskin. Ha litt s&p og sitronsaft over, eventuelt litt finhakket chili og hvitløk for ekstra styrke. En annen variant blir å kutte fennikel og squash i tynne strimler og blande sammen, for et litt mer fancy utseende.
Laks er familiens favoritt i disse dager, men variasjonen på tilberedning er ofte noe man kan slite med. Denne gangen gikk jeg for å bruke en sitronvariant som ble godt mottatt av min familie.
Du trenger
4 porsjonsstykker laksefilet
1 pose grønnkålmix
1 paprika
4ss creme fraiche
1 sitron
Røkt paprika
Sitronpepper
Litt flaksalt
Litt olje
Sett ovnen på 200grader over/undervarme og gjør klar en ildfast form med litt olje i bunnen. Krydre laksen med sitronpepper, flaksalt og røkt paprika før filetene legges over i formen. Bruk saften av 1 sitron å ha over, legg gjerne restene av sitronen med i formen ved baking. Stekes i ca 12 min midt i ovnen.
Gjør klar tallerken med grønnkålmix (ferdig fra Bama) og kutt opp paprika. 1ss creme fraiche kan godt blandes inn med utvalgte krydder/urter om ønskelig.
Her har jeg brukt en fantastisk god oppskrift fra bloggen “Mat fra bunnen” av Tanja Foss. Har her erstattet sukkeret med Tagatesse.
Du trenger
5 eggeplommer (store egg)
75g tagatesse
3 sitroner
100g smør i terninger
Rasp skall av 2 sitroner og skill plommer og hviter. (Jeg sparer hviter til marengsbunn) Mål opp øvrige ingredienser, saften av alle 3 sitroner, og ha alt i en bolle som tåler vannbad.
Pass på at bollen ikke er i direkte kontakt med vannet, så det er lurt å ha noe mellom kjelen og bollen i vannet. Blandingen vispes gjennom oppvarming i ca 20min til det tykner. Ha over i et rent glass i et kjøleskap i min 4t eller helst natten over.
Kremen min skal brukes med min vaniljesmakende kremfløte på Pavlovaen i morgen.
Bland alt det tørre i en bolle, jeg fikk litt til overs og kan brukes under steking senere. Legg kjøttet over i en bolle e.l. og massér krydder inn sammen med olje. Sett kjølig noen timer (helst over natten).
Kebabsaus
2,5dl sukkerfri proteinyoghurt
1dl majones
2ss sukkerfri ketchup
1ss spisskumin
1ss garam masala
4fedd finhakket hvitløk
1 neve finhakket koriander
1 finhakket chili (kan reduseres)
1ss sitronsaft
1,5 ts salt
1,5ts pepper
2ss lake fra sylteagurk
Bland sammen alle ingredienser, og sett kjølig. Smak til etter hvert om det trengs mer krydder eller yoghurt.
Tilberedning
Kjøttet freses lett i ei panne, pass på å smake et par biter for å se om du trenger å bruke noe ekstra fra krydderblandingen. Du kan ovnsbakte noen sellerirotstrimler og en salat ved siden mens kjøttet steker.
Jeg har brukt isbergsalat, tomater, reddik, agurk, oliven og fetaost.
Finhakk hvitløk, ingefær, løk, stangselleri og chili. Fres dette blankt i en tykkbunnet kjele før du tilsetter kraft/buljong. La dette få redusere litt i ca 20 min.
Rens og stek champignon som du tilsetter suppen, kok gjerne ut panna med 2dl vann og tilsett dette i suppa. Ha deretter i kokosmelk, gurkemeie, sambal oelek og paprikapulver. Smak gjerne til underveis mens suppen koker.
Brun kyllingfilet med smør, litt paprikapulver, salt og pepper (eve annet ønsket krydder). Kyllingstrimler legges til side og tilsettes suppen rett før servering. Kok gjerne ut pannen og tilsett litt av kraften.
Purreløk/vårløk kuttes og skylles fri for jord, og has i suppen i ca 15 min før servering.
Toppes med paprika og 1ss yoghurt. Srirachasaus er en hot asiatisk saus, her hjemme brukes den til topping på mye. Ha noen dråper på suppen om du ønsker litt styrke.
Kok opp lettsaltet vann. Del opp og skyll brokkoli og stangselleri. Ha dette i kokende vann og la dette småputre i 5 min før du tilsetter resten av grønnsakene. La dette kokes mørt, ca 5 min.
Hell av kokevannet, men ta vare på halvparten som brukes til å spe ut senere. Sett kjelen tilbake på plata, som står på minimum varme, og tilsett smør. Bruk en stavmikser for å mose alle grønnsakene sammen med smøret. Tilsett litt av kokevannet om det blir for tykt. Når det blir en tykk suppe, finner du frem krydder og fløte og smaker deg frem mens suppen varmes opp mot kokepunktet igjen. Ved behov, kan kokekraft brukes til å spe ut suppen om den blir for tykk.
Mens suppen står og trekker til seg aromater, deler du bacon i passende biter og steker de i stekepanna.
Serveres med bacon, pinjekjerner og tynnskåret reddik. Smaker nydelig av brokkoli, selleri og hint av hvitløk.