Nok en rett som tar meg til Hellas i smakene, servert med en deilig salat og oliven til.
Oppskrift beregnet til 4 personer
Du trenger
Moussaka
- 800g kjøttdeig (helst lam)
- 6 fedd hvitløk
- 2 løk
- 2 stk aubergine
- 2 bokser finhakket tomat
- 1dl rødvin (lavt sukkerinnhold)
- 0,5-1ts Malt nellik/allehånde
- 1ts chilipulver
- 1ts kanel
- 1-2 ss oregano
- 2 laubærblad
- 4,5 dl fløte
- 1ts muskatnøtt
- 1 dl gresk yoghurt
- 2 egg
- 150-200g ost 50/50 med parmesan
- Olje til steking
Salat
- 1pk feldmix
- 2 tomater
- 1 liten rødløk
- 1 agurk
- Oliven etter smak
Serveres ved siden på tallerkenen, anrett og del opp etter ønske.
Slik lager du moussakaen
Start med å dele aubergine i skiver og pensle disse med olje, litt salt og pepper før de has i ovnen på et bakepapirkledd stekebrett i ovnen. La disse stå i ca 20min på 180grader, til de er møre.
Mens aubergine godgjør seg i ovnen kan kjøttsausen startes på. Finhakk løk og hvitløk, la dette på surre i ei dyp stekepanne til de er blanke. Stek opp kjøttdeig sammen med oregano, allehånde/nellik, kanel og chili. Når all kjøttdeig er stekt opp, tilsettes vinen som skal kokes inn til det meste er fordampet. Deretter tilsettes tomater og laurbærblad rør om og la dette få putre i 30 min før du smaker deg frem med salt og pepper. La stå å putre i ytterligere 10 min.
Ostesausen kan lages mens kjøttsausen koker inn. Varm opp fløte opp mot kokepunktet før du trekker den fra platen tilsetter ca100g blandet ost og muskatnøtt. Rør godt, det skal bli en tykk ostesaus, tilsett mer ost om nødvendig. Visp sammen yoghurt og egg som tilsettes osteblandingen. Rør godt om.
Bruk en smurt ildfast form og legg lagvis aubergine og kjøttsaus. Topp med ostesausen, og eventuelt revet ost på toppen om ønskelig. Bak dette i ovnen i ca 40-50 min til den er gyllen.
Vel bekomme!