Mias pinnekjøtt med tilbehør

Pinnekjøtt hører julen med, en tradisjonsrik rett med deilige smaker.

Denne gangen har jeg benyttet meg av kjøttfulle stykker av lammesadel fremfor ribbesiden, men fremgangsmåten er den samme.

Du trenger

  • Ca 2kg pinnekjøtt
  • 2 stk vossakorv
  • 1 stor sellerirot
  • 1 pose minigulrøtter (300g)
  • 1 pastinakk (kan sløyfes)
  • 1krm muskatnøtt
  • 1 hel hvitløk
  • 1 rød chili
  • 2ss nellikspiker
  • 3 laubærblader
  • 1ss malt allehånde
  • 3 små sjalottløk
  • 6ss sukrin gold
  • 2 korker eddik (7%)
  • 4ss smør
  • 2dl fløte
  • Salt og pepper etter smak

 

Slik gjør du

Start dagen før med å vanne ut pinnekjøttet. På pakken står det ofte en veiledning å forholde seg til. Jeg vanner ut i 14t som regel, og bytter ikke vann underveis. Om du ønsker mindre smak på pinnekjøttet, anbefales det å bytte vann.

Velg en kjele som er stor nok for å kunne dampe pinnekjøttet. Start med å bygge opp pinner før vann og aromater tilsettes.

Jeg har brukt damprist, fungerer helt fint det også.

Fyll vann til kanten av damprist/pinner. Del chili i 2, tilsett hele båter hvitløk, nellikspiker, laurbærblad og allehånde. Legg pinnekjøtt over og sett til koking under lokk. Når vannet er kokt opp, skrur du varmen lavt ned slik at det kun står og småputrer.

La kjøttet få dampe i 2,5-3,5t mens du sjekker at det er nok vann i kjelen underveis. Når kjøttet slipper benet legger jeg delt og snittet vossakorv på, og lar det stå ytterligere 20min. Skru deretter av plata og la stå under lokk mens du gjør klart tilbehøret.

Når tilbehøret er klart tar du frem langpanna/stekeplate til komfyren og setter på ovnen og grillelement. Fordel pinnekjøtt ut over formen og ha på sukrin gold på kjøttet. Jeg legger også biter av vossakorv i formen. La dette skjerpes noen minutter under grillen.

 

Tilbehøret:

Kutt opp sellerirot og pastinakk i terninger, la dette få koke sammen med babygulrøtter til det er mørt (ca 10min). Sil av kokevannet når ferdig og tilsett 2ss smør. Bruk en stavmikser eller stapper å lage mos, smak til med salt, pepper og litt muskatnøtt. Tilsett 0,5-1dl fløte, gjerne også litt kraft fra ribba, pisk den lett opp før servering.

 

 

Sursøt løksaus

Sil av ribbefettet/sjyen til pinnekjøttet og sett til side.

Finhakk sjalottløk og fres dette lett sammen med 1-2ss smør, når løken har blitt blank tilsettes 2ss sukrin gold og 2 korker eddik. Rør til sukkeret har smeltet, og ha over 2,5dl ribbesjy. La dette få redusere 1/3 før du har oppi ca 1dl fløte, la det få trekke sammen i noen minutter. Smak deg frem om det trengs salt eller pepper, eventuelt mer sødme/eddik.

 

Drikketips som på hovedbildet.

Akevitt kan sløyfes da den på bildet (Morsa jubileum) inneholder 9gr karbo dersom du lever strikt lavkarbo.

Vinen jeg anbefaler til er en nydelig Cava med 3gr sukker.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg