Lammestek i støpejernsgryte

Høsten er tid for lam, og mange steder har rimelig lammekjøtt. I dag har vi laget lammestek i støpejernsgryte, med deilig kraft fra stekingen.

Ved siden av ble det fløtegratinerte knutekål og sellerirot, og dampet brokkoli.

Du trenger

  • Lammestek (ca 800g)
  • 1 liten bunt stangselleri
  • 1 løk
  • 200g champignon
  • 1 chili
  • 4 fedd hvitløk
  • 1/2 knutekål
  • 1/2 sellerirot
  • 2,5dl fløte
  • 1/2 purreløk
  • 1 brokkoli
  • Ca 150g revet ost
  • 1/2 purreløk
  • Salt og pepper
  • Provencekrydder
  • Frisk rosmarin
  • 30g Smør

Slik gjør du

Start med lammesteken, lag noen små snitt med en skarp kniv. Del opp 2 fedd hvitløk i skiver og noen kvaster rosmarin. Dytt nedi skiver av hvitløk og rosmarin i snittene, deretter smører du inn med salt, pepper og provencekrydder.

Brun kjøttet på alle sider i stekepanna med ca 2ss smør.

Mens kjøttet brunes gjør du klar grønnsaker i støpejernsgryta. Ha nedi stangselleri, resten av hvitløken, 1 delt chili, champignon, løk og smør. Noen hele kvaster rosmarin, salt og pepper på toppen. Hell over 1 glass vann.

Når kjøttet er ferdig brunet, legges det over i gryta med et steketermometer. Settes midt i ovnen på 170grader.

 

Mens kjøttet godgjør seg, gjør du klart for gratinerte grønnsaker. Kutt opp sellerirot, knutekål og purre. Smør en ildfast form og tilsett grønnsakene. Krydre med salt, pepper og litt hvitløk. Toppes med fløte og revet ost.

Når lammesteken viser 50grader, øker du temperatur til 200grader og sett inn grønnsaker til gratinering. Disse trenger ca 30 min for å bli ferdig.

Når kjøttet viser 65 grader, tar du ut gryta og lar kjøttet hvile. Brokkoli kokes i 7 min.

Nydelig kraft fra gryta kan brukes som sjysaus.

Vel bekomme!

Lammestek

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg